top of page

 

  • Obrázek autoraslavkov-austerlitz

Zemřel bývalý starosta Stanislav Koukal


Se zármutkem jsme přijali smutnou zprávu o tom, že v úterý 29. prosince 2020 zemřel ve věku 83 let Ing. Stanislav Koukal.

Muž, který zastával v letech 1994 až 1998 funkci starosty města. Ve vedení radnice se aktivně podílel na zajištění investičních akcí, které našemu městu slouží a ulehčují život dodnes. Jednalo se především o podporu výstavby obchvatu města, který již čtvrt století odklání dopravu mimo centrum Slavkova. Zasloužil se také o výstavbu domu s pečovatelskou službou, rekonstrukci Palackého náměstí, převod Historického muzea včetně majetku zámku a zámeckého parku do vlastnictví města, plynofikaci kotelny na sídlišti Zlatá Hora a mnoho dalších porevolučních projektů.

Stanislav Koukal jako člen OF v roce 1989.


Stál u zrodu Dobrovolného svazku obcí Ždánický les a Politaví a také u vzniku Slavkovské iniciativy smíření, ekumenického setkávání se lidí, kteří se snaží překlenout náboženské rozdíly. V devadesátých letech šlo o nebývalou myšlenku demonstrující sílu a podstatu demokracie v praxi. Miloval přírodu, proto se po celý život s mimořádným úsilím věnoval ochraně životního prostředí a propagoval ekologii.

„Byl to velmi skromný, pracovitý a důsledný člověk. Seznámili jsme se v osmdesátých letech, kdy jsme s jeho syny Standou, Martinem a dalšími studenty a milovníky přírody zcela vyčistili zanedbanou Přírodní rezervaci Šévy v Marefách zarostlou náletovými dřevinami. Teď se zde můžeme kochat kvetoucími hlaváčky, konikleci, orchidejemi a další květenou. Tuto úžasnou akci Standa zorganizoval a strhl spoustu mladých lidí k lásce a ochraně přírody. V aktivitě péče o chráněná území se věnoval až do svých 80 let. Vyrážel ve své Dacii s křovinořezem, pilou a sekerou a neúnavně tyto území vyžínal a vysekával. Přestože šlo o fyzicky velmi náročnou práci, Standu to kvůli milované přírodě bavilo. Přírodní rezervace Šévy, Člupy, Malhotky, Chobot, Podsedky… a další zejména na Tišnovsku. Ty by bez jeho práce zanikly v kopřivách, šípcích, akátech a trnkách. Tvrdou manuální prací to však nekončilo – tvořil a osazoval informační tabule, aby lidé pochopili, jakou krásu kolem sebe mají,“ vzpomíná na pana Koukala předseda Slavkovského ochranářského spolku Petr Navrátil.

Děkujeme panu Koukalovi za práci pro naše město a vyslovujeme upřímnou soustrast jeho rodině.

Čest jeho památce!


Zastupitelé města Slavkov u Brna


Vlevo nahoře s Erikem Strachem z Nottinghamu, na dalších třech snímcích při Dnech Slavkova v roce 2016 a na poslední fotce z roku 2019 zcela vlevo.

101 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page