top of page

 

  • Obrázek autoraslavkov-austerlitz

Před 99 lety byla zasazena lípa svobody


V letošním roce, který je ve znamení oslav 100. výročí vzniku Československé republiky, se mluví i o stromech svobody, kterých v letech 1918 a 1919 bylo po celé republice vysázeno tisíce.

Toto výročí připomínají projekty Lípy republiky 1918–2018 a Stromy svobody 1918–2018, které organizuje Nadace Partnerství s podporou společnosti Post Bellum, Českou radou dětí a mládeže, Fórem dárců, Agenturou ochrany přírody a krajiny, společností Arboeko a dalšími. Cílem projektů je zmapovat tyto lípy po celém území České republiky, potřebné nechat ošetřit a ke stému výročí vysadit nové.

Ve Slavkově takový strom máme: je jím lípa, kterou najdete na Palackého náměstí u křižovatky s Husovou ulicí. Naše lípa svobody byla podle obecní kroniky vysazena 24. 4. 1919 a slavnostně ji sázelo představenstvo obce za účasti zástupců místních politických organizací. Kronika měšťanské školy však uvádí jiné datum: „…13. dubna zúčastnila se škola veřejné slavnosti zasazení Lípy svobody“. Dnes už pravděpodobně správné datum nezjistíme.

Prostor kolem této lípy byl využíván k řadě veřejných akcí spojených s výročími našeho státu, prezidenta republiky a města Slavkova. Např. 24. září 1922 u ní proběhl tábor agrární strany. A v prosinci 1925 byl v blízkosti lípy poprvé postaven vánoční strom republiky. Smrk asi 20 m vysoký byl darován ze zdejšího parku a večer byl vždy osvětlen 50 elektrickými lampami. Zahajovací slavnost se uskutečnila 20. prosince. Na Štědrý den večer se hrály pod stromem koledy.

V roce 1927 byl v blízkosti lípy postaven pomník prezidentu T. G. Masarykovi a po vzniku parkové úpravy v jeho okolí v roce 1928 si vyžádala severní část náměstí mírné úpravy. Plán vypracoval ředitel brněnských městských sadů Josef Rull. Financování zajistilo město a místní pobočka Čs. obce legionářské. V rámci těchto úpravy byla lípa svobody přesazena v tomto roce (1928) o kousek blíž ke kostelu na uměle vytvořený násep (viz fotografie) a vedlo k ní 11 schodů.

Při letošním zemních úpravách (bourání cihlových zídek) byly první stupně schodů vedoucí k lípě objeveny.

B. Maleček



64 zobrazení1 komentář

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page