top of page

 

  • Obrázek autoraslavkov-austerlitz

Kvetoucí břečťan smrdí


A to je něco pro hmyz! Na náměstíčku za bývalým Telekomem je torzo staré zdi porostlé prastarým břečťanem. Je dobře, že majitel obojí neodstranil. Toto estetické zákoutí celoroční zeleně poskytuje domov spoustě živočichům.

Teď, v době kvetení břečťanu, láká silný pach jeho květů desítky baboček admirálů, pestřenek, včel a jiného hmyzu. Takové množství admirálů na tomto keři jsem neviděl celý rok. Napočítal jsem jich jen na jedné straně deset a stovku pestřenek a včel. Všichni nasávali sladkou šťávu z květů.

Břečťan je popínavá, vytrvalá, stále zelená rostlina s hlubokým kořenovým systémem a četnými kořínky, které vyrůstají z uzlin na stonku a díky nim se může břečťan šplhat vzhůru. Délka stonku může být až 15 m. Jeho listy jsou až 5 cm velké, kožovité, tmavě zelené, v okolí žilek často světleji zbarvené. Břečťany kvetou od července do září. Jeho plodem jsou malé tmavě modré nebo černé bobule, které na rostlině vydrží až do jara. Bobule jsou pro člověka jedovaté, pro ptáky jsou nejedovaté.

Dříve se tvrdilo, že se v břečťanu ukrývají hadi a hlodavci. Ani jedno tvrzení se zatím nepotvrdilo ani nevyvrátilo, je však pravdou, že v porostu z břečťanu se ukrývají drobní živočichové a v horních patrech hnízdí drobné ptactvo.

Břečťan je využíván jako pokrývka budov. Ve vedrech slouží jako izolace, při dešti chrání zdivo před nasákavostí. Při použití dřeviny na vertikální podložce musí být využito opory, jinak se při vysoké vlhkosti nebo větru může porost odtrhnout, srolovat nebo spadnout k zemi.

Břečťan je symbolem nesmrtelnosti, přátelství a věrnosti. V antickém Řecku byl předáván při svatbě svatebním párům. Kvůli potřebě opory byl břečťan také ženským symbolem. Rostlina hrála významnou roli v Dionýsově (Bakchově) kultu. Bakchanti a Satyrové a Siléni jím byli ověnčeni. Břečťan zdobil také jejich thyrsy. Břečťan měl dále účinkovat jako lék na kocovinu, a to když se upletl do tvaru věnce a dal se chorému na hlavu. Kdyby se tento lék praktikoval dnes, tak by byly břečťany vyhubeny…


Petr Navrátil, Slavkovský ochranářský spolek


139 zobrazení1 komentář

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page