top of page

 

  • Obrázek autoraslavkov-austerlitz

Josef Kolečko

Aktualizováno: 21. 4. 2020


Slavkováci dříve narození pamatují v Husově ulici pekařství u Kolečků, pár Josefových vrstevníků si vzpomíná, že jim rozdával slané tyčinky vyrobené v pekárně, která bývala v domě, kde Josef prožil poslední roky života.

Josef Kolečko se narodil 16. července 1945. Od mládí sportoval – jeho sportovní talent se uplatnil především ve fotbale, ale byl i členem oddílů volejbalu a atletiky. Tenis, gymnastiku a basketbal zvládal také. Do výšky dokázal překonat laťku na 187 cm. Fotbal ve Slavkově hrál za žáky, dorost a A mužstvo Slavoje. Vystudoval pedagogickou fakultu v Brně – biologii a tělesnou výchovu.

Jako první si všimli šikovného technického fotbalisty v KPS Brno (hrálo II. ligu) a v červenci 1964 požádali výbor oddílu kopané Slavoje Slavkov o přestup. V listopadu 1964 se objevil další zájemce, Spartak Líšeň (hrající krajský přebor, tehdy třetí nejvyšší soutěž v ČSSR) a ten nabídl Slavoji za technický přestup Josefa a Miloše Kolečkových (Miloš je starší bratr, hrával pravé křídlo) 4000 Kčs a přátelský zápas bez náhrady. V lednu 1965 byl pak přestup potvrzen.

Po roce a půl Josef přestupuje do tehdy divizního ZKL Brno, Líšeň se přestupu brání, ale technický přestup je Městským výborem ČSTV v Brně schválen a Líšeň dostává 5000 Kčs. V ZKL je Josef obklopen zkušenými spoluhráči (Koláček hrál I. ligu za Spartak Brno ZJŠ), jeho výkonnost stoupá a daří se mu střelecky. Brněnský tisk píše, že Josef v dresu ZKL vyrůstá ve vynikajícího hráče s prvoligovou výkonností. Po roce a půl v dresu ZKL opouští škváru v Gajdošově ulici v Židenicích a míří na Bazaly do Baníku Ostrava. V lednu 1968 ohlásil přestup do prvoligového celku (ZKL za přestup požaduje částku pohybující se mezi 30 až 120 tisíci korun). K dohodě nedošlo, Josef půl roku nehraje, pak se ale stává stálým členem základní sestavy a dlouholetou oporou Baníku.

V ligovém ročníku 1975/1976 hraje Baník v poslením kole v Plzni, vyhrává 1:0 a poprvé se stává mistrem ČSSR. V následující sezoně hraje Pohár mistrů (dnešní Liga mistrů). Ve druhém kole v Ostravě poráží mnichovský Bayern 2:1 (Bayern byl v letech 1974–1976 třikrát vítězem PMEZ, brankář S. Maier a hráči F. Beckenbauer, Gerd Müller, Uli Hoeness, K. H. Rummenigge, Breitner patřili k největším hvězdám světového fotbalu). V československé lize nastoupil ve 121 utkáních a dal 12 gólů.

V roce 1977 v Baníku končí hráčskou kariéru a vydává se na cestu trenérskou. Začíná u ligového dorostu Baníku Ostrava a Horní Suché, zde je také tři roky hrajícím trenérem divizního áčka.

Na podzim 1984 se v 39 letech stává nejmladším prvoligovým trenérem v ČSSR. Baník vede dvě sezony. V kádru má bývalé spoluhráče a reprezentanty ČSSR, s kterými se v roce 1976 stal mistrem – Vojáčka, Ličku a brankáře Michalíka, z mladších pak bratry Kulovy, Mikloška, Válka, Šreinera a Pavla Vrbu (bývalý trenér mistrovské Plzně a reprezentace ČR), který začínal svoji hráčskou kariéru.

Jako hlavní trenér nebo asistent prošel dále Karvinou, Havířovem, Drnovicemi, Přerovem, Zemanem Brno (hrál na Srbské) a naposled v jihlavské Vysočině.

Josef Kolečko zemřel po dlouhé nemoci 7. srpna 2016 ve věku 71 let.


Milan Strachoň

Josef Kolečko stojící čtvrtý zprava

Josef Kolečko stojící čtvrtý zleva

Josef Kolečko jako trenér uprostřed


Josef Kolečko stojící třetí zleva

Josef Kolečko (vpravo) v souboji s Jánem Pivarníkem


Josef Kolečko stojící vpravo jako volejbalista


107 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page