top of page

 

  • Obrázek autoraslavkov-austerlitz

Hrobka rodu Kouniců skrývá tajemství


Sedm rakví v kounicovské hrobce


Je to snad mumie? To byla otázka, která vyvstala už v roce 1980 při průzkumu kounicovské hrobky. Při odstranění letitého prachu a nečistot z této domnělé mumie se ukázalo, že jde o krásnou sošku malého chlapce z kararského mramoru, která zde leží na zemi ve stínu sedmi rakví pohřbených členů rodiny Kouniců, v čele s Václavem Antonínem, knížetem z Kounic a hrabětem z Rietbergu.

Mramorová soška chlapce


Koho tedy toto „mramorové dítě” představuje!? Dle vytesaného erbu Kouniců a nápisu na mramorovém polštáři, na kterém malý chlapec leží, se ukázalo, že se jedná o Viléma Michala Leopolda z Kounic, který byl synem Albrechta Vincence z Kounic, bratra známého politika a mecenáše JUDr. Václava z Kounic.

Nápisy na mramorovém polštáři ukazují na Viléma z Kounic


Vilém se narodil 28. 5. 1859 a zemřel 28. 7. 1860, tedy ve stáří 14 měsíců. Dle signatury ve spodní části této plastiky je zřejmé, že byla zhotovena pražským umělcem Emanuelem Maxem v roce 1861. Otázkou ale zůstává, jak a kde malý chlapec zemřel. Není známo, zda je pochován na jiném místě a proč je v hrobce o jednu kanopu (nádoba na ostatky zemřelého) více, než je rakví? Klademe si otázku, zda právě tato nebyla určena pro malého Kounice.

Čas a případné další bádání snad dá odpověď i na tyto otázky. Pokud ne, tato záhada zůstane záhadou a hrobka bude dále střežit své tajemství.


Radovan Mráz

Vchod do hrobky; část uložených rakví; mramorová soška chlapce; mumifikované ostatky Václava Antonína Kounice – kancléře císařovny Marie Terezie

470 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page