top of page

 

  • Obrázek autoraslavkov-austerlitz

Noblesní otakárek fenyklový


Otakárek fenyklový


Tento krásný a nápadný motýl je bezesporu nejznámější a patří spolu s příbuzným druhem otakárkem ovocným (Iphiclides podalirius) k našim nejkrásnějším motýlům.

V těchto dnech můžeme oba otakárky vidět i nás. Při troše štěstí se s nimi můžeme setkat u rozkvetlých šeříků nebo v ovocných sadech. Motýla si nelze splést – vyniká nádherným a vznešeným plachtěním, které lze pozorovat pouze u otakárků.

Otakárek ovocný


Otakárek fenyklový (Papilio machaon) je velký motýl, který měří v rozpětí až 8 cm. Je obyvatelem spíše sušších až stepních lokalit, ale dokáže se přizpůsobit i zemědělsky využívané krajině. Na Slavkovsku má v posledních letech až tři pokolení v jednom roce. Motýli první generace žijí od poloviny dubna do května, druhé generace v červnu a červenci a třetí v srpnu a září.


Housenka otakárka fenyklového a nenápadná housenka otakárka ovocného


Stejně jako dospělý motýl je i housenka otakárka fenyklového je velmi pestrá. Dospělá měří až 40 mm a žije na některých miříkovitých (okoličnatých) rostlinách. Můžeme ji proto nalézt i v zahradách na mrkvi, kopru nebo kmínu. Naproti tomu housenka otakárka ovocného je nenápadně zelená s jemnými oranžovými tečkami a za potravu jí slouží listy různých ovocných stromů; hlavně trnky, višně a třešně. V zahradách pak také meruňky a broskvoně. Ačkoliv se housenky obou druhů otakárků živí kulturními plodinami, nemůžeme o nich v žádném případě hovořit jako o škůdcích, protože se vyskytují vcelku vzácně a jednotlivě a jejich přemnožení je nepravděpodobné. Příčinou úbytku těchto motýlů je především chemizace v zemědělsky využívané krajině a postupný zánik vhodných lokalit především ničením mezí a trnkových porostů jarním vypalováním (ničí se přezimující kukly).

Motýli obou druhů rádi vyhledávají vyvýšená místa v krajině, kde se shromažďují k tzv. zásnubním letům. Setkání s nimi v jarní přírodě patří k nezapomenutelným zážitkům. V okolí Slavkova můžeme tyto zajímavé otakárky sledovat např. u kaple sv. Urbana, kde se pravidelně každé jaro a pak v červenci slétávají z celého okolí.

Je nutno dodat, že oba dva druhy patří mezi chráněné motýly, ale pouhý zákaz chytání nevyřeší jejich záchranu. Důležitá je ochrana celého příslušného ekosystému.


Otmar Beránek

První tři motýli jsou otakárci fenykloví a další čtyři jsou otakárci ovocní

420 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page