top of page

 

  • Obrázek autoraslavkov-austerlitz

Za katránem tatarským



Katrán tatarský (Crambe tataria) je rostlina, kterou můžete v přírodě uvidět jen na čtyřech místech naší republiky: v Čejkovicích v přírodní rezervaci Špidláky, v Dolních Dunajovicích v národní přírodní rezervaci Dunajovické kopce, v Pouzdřanech na Pouzdřanské stepi a konečně mezi Újezdem u Brna a Hostěrádkami-Rešovem v přírodní rezervaci Špice, kde tato rostlina dosahuje severní hranice svého výskytu v ČR. Katrán tatarský je v českém Červeném seznamu uveden jako silně ohrožený druh, zákon jej však chrání jako kriticky ohrožený druh.

Rostliny vytvářejí vysoký počet drobných bílých nebo světle žlutých květů. Příjemně voní po medu. Listy jsou kadeřavé. Rostliny se rozmnožují četnými semeny, které jsou rozšiřována po okolí v našich podmínkách ne příliš obvyklým způsobem - jedná se o tzv. stepní běžce. Tato zajímavá rostlina má i výraznou hodnotu estetickou, její pěstování v chladnějších oblastech však není úspěšné. Obvykle kvete v první polovině května, ale prudký nástup letošního jara způsobil, že již většina rostlin odkvetla. Podle zpráv místních kvetl katrán již koncem dubna.

Katrán můžeme vidět v panonské oblasti střední Evropy a ve východní Evropě, areál zasahuje až na jihozápadní Sibiř. Nenechte si ujít seznámení s touto unikátní rostlinou a Starou horu s přírodní rezervací Špice u Hostěrádek-Rešova určitě navštivte. Je tam i nádherný rozhled po okolí.

red.


83 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page